Tips voor het kopen van een gebruikte auto:
Adviezen nog voordat u op pad gaat naar de gebruikte auto:

Bepaal uw budget. Geef niet meer uit voor de aanschaf van een tweedehands auto dan u werkelijk kunt missen! Uw aan te schaffen occasion kost meer dan de aanschaf. Een grotere, snellere auto kost vaak meer in onderhoud, verzekering en wegenbelasting dan een kleinere wat minder snelle auto. Bepaal van te voren wat u van de auto verwacht en waarvoor u hem wilt gebruiken.

Vraag of de auto gekeurd mag worden! Zelfs als de auto niet door ons of een andere specialist wordt gekeurd, weet u wel hoe de verkoper hier tegenover staat. Heeft de verkoper hier absoluut geen zin in dan heeft u een redelijke kans op een auto met verborgen gebreken. Vraag dus of de verkoper een aankoopkeuring toestaat op de auto. Dat een auto recent APK is goedgekeurd of zelfs met nieuwe APK-keuring wordt afgeleverd geeft geen enkele garantie voor een betrouwbare auto die in goede staat verkeert.

Vraag of u mag rijden met de auto! Bedrijven waar u voordat u mag rijden een koop-contract moet tekenen of de auto moet aanbetalen, doen dit niet zelden met verkeerde bedoelingen. Vaak zit u, als u daarna met de auto rijdt en deze lijkt niet goed, met de verplichting om de auto af te nemen of u bent uw aanbetaling kwijt. Als de verkoper u als argument vertelt dat hij dit doet omdat hij garantie wil dat u een serieuze koper bent, dan vertelt u hem dat u een aankoopkeuring wilt. Dat garandeert hem dat u een serieuze koper bent. U gaat immers geen kosten maken voor een aankoop-keuring als u niet serieus van plan bent de auto te kopen.

 
Tips voor als u de auto gaat bekijken:

Bekijk de auto bij daglicht: Bij daglicht ziet u veel meer dan in het donker.

Ga liever niet alleen: U kent de verkoper immers niet! Zeker als het een particulier is weet je nooit van tevoren met wie je te maken hebt. Neem als u wel alleen gaat niet zomaar grote contante geldbedragen mee.

Haastige spoed is zelden goed: Veel verkopers willen u verleiden tot een snelle koop. Laat u nooit opjagen als het om kopen gaat! Er is nog nooit zo een groot aanbod van gebruikte auto`s geweest als nu. Neem de tijd om te kijken of de auto echt de auto is die u wilt en neem de tijd om de auto goed te beoordelen. Betaal niet zomaar aan op de auto; een aanbetaling wordt juridisch gezien als bevestiging van de koop. Door aan te betalen kunt u vaak niet makkelijk meer van de koop afzien.

Indien u van een bedrijf koopt: Zoek eens op internet met bijvoorbeeld Google op de naam van het bedrijf en kijk eens of u ervaringen van anderen tegenkomt? Er zijn gelukkig veel goede bedrijven die service en garantie en het leveren van een goede auto hoog in het vaandel hebben staan. Helaas komt het omgekeerde ook veel voor!

Indien u van een particulier koopt: Of, denkt te kopen? Kijk eens als u bijvoorbeeld via Marktplaats uw nieuwe auto gevonden lijkt te hebben onder de 'knop' 'bekijk alle advertenties van adverteerder'. Soms wordt u verrast dat die zogenaamde particuliere verkoper wel 6 auto`s van zijn moeder te koop heeft 'die er niet meer mee mag rijden'. Of bel eens op en vraag naar DE auto uit de advertentie; vraagt de verkoper 'welke auto' of 'welke advertentie', dan verkoopt hij er ook vast meer!

Een auto van een particulier kopen maakt het lastiger om aanspraak te kunnen maken op een oplossing als er onverwachte gebreken aan de auto zijn. Van garantie is geen sprake indien u van een particulier koopt tenzij er op de auto nog garantie zit en deze overdraagbaar is. Wél is de prijs soms zo aantrekkelijk dat het toch loont om van een particulier te kopen. Laat in dat geval de auto keuren of neem minimaal iemand mee die echt verstand van zaken heeft!

 
Adviezen voor als u denkt dat u de juiste auto gevonden heeft:

Als u dan een auto gevonden denkt te hebben, de auto ziet er goed uit en de verkoper lijkt betrouwbaar, let dan ook eens op het volgende:

 • Controleer alle deuren en kofferbak en motorkap. Of ze open en dicht gaan maar ook 'op slot en van slot' op de centrale deurvergrendeling, eventueel afstandsbediend met de sleutel.
 • Branden alle (storings-)lampjes op het dashboard voordat u de auto start en gaan ze ook weer uit nadat de auto gestart is? Koop geen auto met storings-lampen die branden bij lopende motor! Als het een klein probleempje is volgens de verkoper dan had hij het ook kunnen laten repareren voordat u de auto kwam bekijken.
 • Gaan de ramen goed open en dicht, werkt de verwarming, wordt de airco snel koud, doet alle verlichting het zoals het hoort?
 • Hoe makkelijk start de auto? Als het lang duurt voordat de auto aanslaat is er vaak een motorisch probleem.
 • Als je getik of gerammel in de motor hoort is dat vaak geen goed teken. De ene motor is wel minder stil dan de ander. Alleen een specialist kan beoordelen of de geluiden die u hoort normaal zijn voor het type auto of dat er een probleem is.
 • Schakelt de auto gemakkelijk of gaat het stroef? Test als de auto stilstaat eens of er speling in de pook zit van links naar rechtsen van voor naar achter, terwijl de pook in de 3e versnelling staat.
 • Rijd eens op een rechte weg en houd je handen losjes aan het stuur. Gaat de auto rechtdoor of wijkt deze af.
 • Doe hetzelfelfde eens op een rechte weg maar rem wat steviger. De auto moet rechtuit blijven rijden tijdens het remmen en niet afwijken.
 • Zeg de verkoper dat u de auto met koude motor wilt bekijken! Slecht startende of onregelmatig lopende motoren, komen met koude motor het eerst aan het licht en het meest voor.

U heeft nu een eerste selectie gemaakt en al veel mogelijke problemen uitgesloten. Om een auto werkelijk goed te kunnen beoordelen is eigenlijk meer nodig. De ene auto schakelt nou eenmaal stroever dan de ander en de ene motor klinkt ook anders dan de ander. Ook hebben veel auto's specifiek zwakke punten, die vaker voorkomen dan bij andere auto's. Punten die voor een koper vaak niet zichtbaar zijn. De professionals bij Auto-Kennis lezen natuurlijk ook alle electronische systemen uit of ze juist werken. Voor een goede beoordeling in welke staat de gebruikte auto zich bevindt en welke kosten u kunt verwachten, is het darom altijd raadzaam om een professional in te schakelen.

Een zorgvuldig uitgevoerde aankoopkeuring behoedt u voor onverwachte kosten van reparatie of achterstallig onderhoud of een auto die door een zwaar schade-verleden of een teruggedraaide kilometerstand zijn geld absoluut niet waard is. Een aankoopkeuring verdient zich in de regel dan ook altijd terug!

 

 

U wilt nog meer weten? Neemt u gerust vrijblijvend telefonisch contact op met Auto-Kennis ma-vrij 8:30 - 21:00, of 24/7 per mail.

 • telefonisch : 055-26 00 000
 • per mail :

Wij zijn u graag van dienst!