auto-kennis auto keuringen logo
Waarom een APK-keuring nog steeds niet altijd goed gaat:
APK-leed:

Apk: de periodieke keuring voor een veilig wagenpark

Bij de invoering van de APK werd er veel gediscussiëerd. Wordt de APK-keuring uitgevoerd door onafhankelijke keurings-instanties zoals in Duitsland en België, of laten we het over aan de garage-branche? De garage-branche mocht het gaan doen. Lees hieronder waar het vaak nog fout gaat!

Met regelmaat komen bij keuringen van Auto-Kennis auto's aan bod waar een gloednieuwe APK-keuring opzit terwijl de auto absoluut niet aan de normen voldoet. In een aantal gevallen is de auto zelfs gewoon levensgevaarlijk!

Wij zijn niet snel verbaasd, maar waren dit wel toen wij een auto wilden keuren die zo ingeparkeerd stond bij een handelaar, dat er eerst 50(!) auto's van de plek moesten, voordat de auto eruit gereden kon worden. Dit zou uren gaan duren en de handelaar bood daarom zijn excuses aan dat er niet met de auto gereden kon worden. De auto had wel een nieuw APK-rapport van een half uur oud. Auto's worden niet op een parkeer-terrein APK-goedgekeurd. Roest op remschijven en half-lege banden lieten zien dat de auto al enige maanden op de plek in het hoekje stond. De auto was helemaal niet bekeken voor de APK en ten onrechte goedgekeurd!

Een auto met een nieuwe APK verkoopt natuurlijk makkelijker. Een auto zonder geldige APK is bijna onverkoopbaar. Een misverstand is trouwens dat een wél terecht APK-goedgekeurde auto, verder ook een echt goede auto is, zonder gebreken of achterstallig onderhoud.

Zie het fragment uit de uitzending van POWNEWS van 9 februari 2012 waarin nog eens pijnlijk duidelijk wordt hoe eenvoudig het is om iedere, ook levensgevaarlijke auto's, van een nieuwe APK te voorzien.

 
De 'zwarte APK'

 
 
Maar ook: onterecht APK-afgekeurd!

Aangezien een APK-afkeur de keurende garage vaak omzet oplevert in de vorm van de uit te voeren reparatie's wordt er ook met regelmaat onterecht afgekeurd.

Helaas komt dit ook met enige regelmaat voor. Enige tijd geleden keurt Auto-Kennis een Ford C-Max welke aangeboden wordt voor een scherpe prijs, in prima staat. De klant wil de auto nog die middag meenemen maar het is te laat om de auto nog APK af te melden. Nadat de klant nogmaals meegedeelt is dat de auto absoluut aan de APK-normen voldoet, neemt deze de auto mee zonder nieuwe APK met korting.

Enkele dagen hierna neemt de klant contact op met Auto-Kennis. Hij heeft inmiddels zijn nieuwe auto aangeboden bij een 'Fast-fitter' voor de APK, welke daar zeer goedkoop aangeboden wordt. De auto wordt afgekeurd maar kon voor €1500,- gerepareerd worden! In een direct gesprek met de keurmeester werd de klant alsnog overtuigd van de kwaliteit van de door hem aangeschafte auto. Hij ging daarop met de auto naar zijn 'vertrouwde oude garage'. Deze keurde de auto uiteraard onmiddelijk goed!

Gelukkig keuren de meeste garages nog steeds verantwoord en veilig. De Rijksdienst voor het Wegverkeer houdt hier toezicht op en zegt in de nabije toekomst misstanden bij de APK scherper in de gaten te zullen houden.
 
  Kosten keuring:  

 

Aankoopkeuring €99,-* Garantiekeuring €99,-* Reparatiekeuring€79,-*

*plus €0,19 per gereden km.

Toeslag auto`s ouder dan 15 jaar: €15,-

Toeslag auto`s meer dan 4 cilinders: €15,-

Toeslag 4-wiel aangedreven auto's : €15,-

Toeslagen gelden niet voor reparatie-keuringen

Voor berekening van de kilometerkosten voert u onderstaand de postcode van de te keuren auto in: